Tu jesteś: Wygraj bitwę o zdrowie | Bitwaozdrowie.pl » Twoje zdrowie » Dieta przy wrzodach żołądka

Dieta przy wrzodach żołądka

Dieta przy wrzodach żołądka
+
Tagi:

Choroba wrzodowa żołądka to jedna z najczęstszych chorób górnego odcinka układu pokarmowego. Przy leczeniu niezwykle ważną rolę odgrywa prawidłowe odżywianie i dobór pokarmów.

Co jeść?

Podstawą diety przy tego typu schorzeniu są białka, dlatego polecane jest mleko, twarogi, jaja, chude mięso i ryby. I chociaż potrawy obfitujące w aminokwasy sprzyjają nadprodukcji soku żołądkowego, co nie do końca wpływa korzystnie, to odpowiednio dobrane białka potrafią go neutralizować.

Ryby - wskazane są ze względu na dobre tłuszcze. Kwasy tłuszczowe omega-3 dodatkowo wspomagają ogólną odporność i ochronę błon śluzowych żołądka oraz zwalniają motorykę.
Ryby najlepiej jeść przynajmniej 3 razy w tygodniu.

Witamina C – zapobiega chorobie zatrzymując rozmnażanie bakterii. O tę witaminę najłatwiej, gdy spożywane są świeże owoce i warzywa. Niestety produkty te są bogatym źródłem błonnika, który może podrażnić błonę śluzową żołądka, dlatego o dawkowaniu owoców najlepiej porozmawiać z lekarzem.

Witamina A i E – Ich bogate źródło to np. mleko, wątroba, i jaja. Wspomagają leczenie powstałych już wrzodów.

Cynk – wzmacnia błony śluzowe organizmu i przeciwdziała przewlekłym infekcjom bakteryjnym.

Przy diecie wrzodowej bardzo ważny jest też sposób przygotowania. Najczęściej stosuje się w tym przypadku gotowanie na parze bez wstępnego obsmażania.. Jeżeli już chcemy coś smażyć to tylko w folii! Duże znaczenie w tej diecie mają także tzw. budynie z mięsa lub ryby, z drobną kaszą lub ryżem.


Kilka zasad

  1. Nie przejadaj się. Zbyt obfite, nawet zasadniczo najzdrowsze, posiłki, mogą nasilać dolegliwości. Unikaj także dań wzdymających.
  2. Jedz częściej, mniejsze porcje.
  3. Spożywaj posiłki na siedząco, jedz wolniej, dokładniej przeżuwaj pokarmy.
  4. Gotuj produkty na parze i w wodzie, piecz bez tłuszczu w folii, ewentualnie duś bez wstępnego obsmażania. Zapomnij o smażeniu w głębokim tłuszczu, o zasmażkach, gęstej śmietanie i białej mące "do zaklepania".
  5. Pamiętaj, że żadna dieta nie pomoże, jeśli nie rzucisz palenia (niektóre substancje zawarte w dymie papierosowym utrudniają leczenie ubytków błony śluzowej) i nie ograniczysz stresu. Wprawdzie nie powoduje on wrzodów, jednak sprzyja objawom podobnym do typowych dla choroby wrzodowej (bóle brzucha, w tym i żołądka, uczucie wzdęcia, zgaga, utrata wagi), co utrudnia rozpoznanie, a także leczenie.


Czego nie jeść?

Przy chorobie wrzodowej nie ma szczególnie zakazanych pokarmów. Ważne jest, by po prostu unikać pokarmów, które mogą dolegliwość zaostrzyć. Dodatkowo każdy organizm reaguje inaczej dlatego nie wszyscy muszą rezygnować z ulubionych dań czy napojów. Trzeba obserwować organizm i wykluczyć pokarmy od których moglibyśmy poczuć się gorzej. Problemów można (ale nie trzeba) spodziewać się po mocnej kawie, herbacie i alkoholu w nadmiarze.

 

Przykładowy przepis

Pomidory faszerowane

Składniki:

  • 300 g cielęciny
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • ½ pęczka włoszczyzny
  • Sól, pieprz do smaku według uznania

Przygotowanie:

  1. Odetnij wierzch pomidorów, następnie wydrąż je.
  2. Pokrój mięso i podsmaż na oleju.
  3. Smażone mięso zalej dwoma szklankami gorącej wody, dodaj przyprawy i duś do miękkości.
  4. Potnij włoszczyznę i wrzuć do duszonego mięsa.
  5. Po 20 minutach dorzuć miąższ z wcześniej wydrążonych pomidorów. Duś przez kolejne 20 minut, a następnie odparuj tak, by potrawa była gęsta. Po raz kolejny dodaj przyprawy – oczywiście, jeśli uznamy to za konieczne.
  6. Tak przygotowany farsz wkładamy do wydrążonych pomidorów.
  7. Potrawę podajemy na zimno lub zapiekamy w piekarniku.

 

Aleksandra Jedynak