Tu jesteś: Wygraj bitwę o zdrowie | Bitwaozdrowie.pl » Twoje zdrowie » Innowacja w odchudzaniu – pokrzywa indyjska i jej właściwości zdrowotne

Innowacja w odchudzaniu – pokrzywa indyjska i jej właściwości zdrowotne

Innowacja w odchudzaniu – pokrzywa indyjska i jej właściwości zdrowotne
+
Tagi:

W ostatnim czasie coraz więcej słyszymy o wyjątkowej odmianie pokrzywy i jej wpływie na proces gubienia zbędnych kilogramów. Jak w rzeczywistości działa pokrzywa indyjska?

A R T Y K U Ł  S P O N S O R O W A N Y

Coleus forskohlii, czyli pokrzywa indyjska zwana również pochwiatką, koleseum lub szałwią indyjską, to roślina wieloletnia rosnąca na terenie Tajlandii, Birmy oraz Indii, a także w obszarach objętych klimatem subtropikalnym i umiarkowanym. Ze względu na właściwości hamujące łaknienie i regulujące metabolizm wykorzystywana jest przede wszystkim w produktach odchudzających, choć posiada również szereg innych zalet.

Korzeń pokrzywy indyjskiej stanowi źródło substancji aktywnych, wpływających na wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Ekstrakt z tej cennej rośliny usprawnia krążenie krwi, pobudza tarczycę do produkcji insuliny, hamuje zmiany nowotworowe, działa antydepresyjnie, wspomaga pracę układu pokarmowego, wzmacnia organizm, a także hamuje reakcje autoimmunologiczne, dzięki czemu wykorzystywany jest w leczeniu alergii oraz chorób, takich jak łuszczyca, egzema, rumienie czy dychawica oskrzelowa.

 

 

W preparatach odchudzających pokrzywa indyjska stosowana jest ze względu na jej główny składnik – forskolinę, która redukuje tkankę tłuszczową i hamuje uczucie głodu, przez co stanowi doskonały środek pomocniczy przy stosowaniu diety. Dzięki naturalnemu źródłu substancji aktywnych jest on całkowicie bezpieczny i nie wywołuje skutków ubocznych. Jak wykazały badania przeprowadzone na grupie 6 osób stosujących tabletki na bazie pokrzywy indyjskiej, przy dziennej dawce 50 mg forskoliny dało się zaobserwować wyraźny efekt odchudzający. Ze względu na swoją skuteczność i liczne właściwości zdrowotne produkty wykorzystujące ekstrakt z coleus forskohli zdobywają obecnie coraz większą popularność na rynku polskim i zagranicznym.

Ekstrakt z pokrzywy indyjskiej znajdziemy m.in. w suplemencie diety Forskolin.