Tu jesteś: Wygraj bitwę o zdrowie | Bitwaozdrowie.pl » Twoje zdrowie » Lecznicza moc dzikiej róży

Lecznicza moc dzikiej róży

Lecznicza moc dzikiej róży
+
Tagi:

W okresie przeziębień warto sięgnąć po sprawdzone, znane od wieków, naturalne źródła dobroczynnych substancji wspomagających odporność organizmu. Do tej grupy roślin na pewno zalicza się bogata w witaminę C dzika róża, znana ze swoich właściwości leczniczych oraz kosmetycznych.

Zakres zastosowań dzikiej róży (łac. rosa canina) – rośliny z rodziny różowatych, o haczykowatych kolcach i pięciopłatkowych kwiatach – jest dziś bardzo szeroki. Nie inaczej było na terenach dawnej Europy oraz Ameryki. Dziką różę zbiera się zwykle na przełomie późnego lata i jesieni. Co ciekawe, tylko w Polsce spotkać można niemal dwadzieścia odmian tej żywotnej rośliny. Krzew róży jest niezwykle urodziwy, występuje często na terenach ogrodowych i parkowych. Dzika róża poza urodą swoich kwiatów i owoców ma jednak do zaoferowania o wiele więcej.

 

Słodko i zdrowo – dzika róża w kuchni

Owalny kształt, piękny, czerwony kolor, a także walory smakowe, odżywcze i prozdrowotne owocu dzikiej róży zachęciły naszych przodków do wykorzystywania jej w potrawach przyrządzanych tak dla ludzi, jak i dla zwierząt. Owoce i płatki służą najczęściej do wytwarzania takich delicji jak: tradycyjne domowe soki i konfitury (kto nie próbował pączka z nadzieniem różanym?), herbaty owocowe i ich mieszanki oraz nalewki. Kandyzowane płatki sprawdzają się jako dekoracja w cukiernictwie. Przetwory z dzikiej róży są smaczne i niedrogie; warto po nie sięgać, pamiętając, że roślina ta jest prawdziwą skarbnicą witamin.

 

Naturalnie skuteczna

Płatki i owoce cenione są w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym, stanowią składnik wielu aktywnych leków: tabletek do ssania, kremów do twarzy oraz ciała, toników, olejku i innych wyrobów o właściwościach upiększających. Nic dziwnego! Swoją skuteczność dzika róża zawdzięcza wysokiej zawartości witamin (C, A, E, K, P i witamin z grupy B), minerałów (wapń, żelazo, selen, mangan, magnez, fosfor, potas, siarka, krzem i cynk) i ważnych dla zdrowia związków (beta-karoten, pektyny, luteiny, likopen). Spożywanie dzikiej róży jest szczególnie zalecane osobom z niedoborem witaminy C, o osłabionym organizmie, w okresie rekonwalescencji, kobietom w ciąży i karmiącym piersią, seniorom, osobom ciężko pracującym fizycznie i narażonym na silny stres, ludziom cierpiącym na wrzody i nieżyt żołądka. Jest także pomocna w schorzeniach przyzębia, przy dolegliwościach skórnych i w razie problemów z krzepliwością krwi.

 

Dlaczego warto sięgnąć po wyroby z dzikiej róży?

  • Wyroby z dzikiej róży chronią organizm przed rozwojem chorób, w tym nowotworów: przeciwutleniacze zawarte w dzikiej róży (polifenole, karotenoidy, flawonoidy) zwalczają niebezpieczne dla organizmu wolne rodniki. Tym samym zapobiegają mutowaniu komórek nowotworowych i uszkodzeniom zdrowych. Dieta bogata w owoc dzikiej róży może więc pomóc nam uniknąć zmian rakowych i schorzeń układu krążenia.
  • Wzmacnia odporność przeciwwirusową i zmniejsza reakcje alergiczne: dzięki ogromnej zawartości witaminy C (kilkanaście razy wyższej niż w czarnej porzeczce i sto razy wyższej niż w jabłku!), dzika róża aktywnie wspiera proces utylizacji drobnoustrojów przez białe krwinki, co zapobiega rozwojowi chorób, np. układu oddechowego. Jako bomba witaminowa roślina wpływa pozytywnie na ogólną poprawę układu immunologicznego i obniżenie ryzyka przeziębień.
  • Chroni przed zatruciami: witamina C zawarta w dzikiej róży skutecznie blokuje zatrucia substancjami przemysłowymi oraz tymi, które można spożyć wraz z żywnością zawierającą nadmiar związków azotowych.
  • Wspomaga krzepnięcie krwi: Związki zawarte w róży są pomocne w przypadku skłonności do krwawień, także tych z przewodu pokarmowego.
  • Reguluje poziom cukru: Pomaga bilansować poziom insuliny i glukozy w organizmie, którego zaburzenie u osób chorych może mieć poważne skutki zdrowotne, a nawet - śmiertelne.
  • Blokuje stany zapalne w stawach i rozwój osteoporozy: Galaktolipid wpływa na lepszą kondycję chrząstek, co w praktyce przekłada się na zmniejszenie obrzęków, zesztywnień i redukcję bólu u chorych.
  • Reguluje poziom cholesterolu: flawonoidy i witamina C wpływają zmniejszają ryzyko udaru mózgu lub zawału serca poprzez redukcję cholesterolu w organizmie (rozszerzanie naczyń krwionośnych oraz wzrost elastyczności i odporności ich ścianek, eliminowanie stanów zapalnych).
  • Przeciwdziała anemii: Dzięki wysokiej zawartości żelaza róża wspiera proces generowania czerwonych krwinek i właściwe dotlenienie narządów wewnętrznych, usprawniając tym samym metabolizm.
  • Wykazuje właściwości rozkurczowe: Zwalcza bóle brzucha, kolki, przeciwdziała dolegliwościom związanym z drogami żółciowymi.
  • Ma działanie moczopędne: Pomaga w eliminacji z ustroju szkodliwych związków przemiany materii, jak też nadmiaru soli, wody i tłuszczów.
  • Poprawia trawienie: Napary z dzikiej róży, dzięki witaminie C i garbnikom, przeciwdziałają biegunce i kamicy nerkowej.
  • Zwalcza problemy skórne i opóźnia proces starzenia: Dzika róża wykazuje silne właściwości przeciwzmarszczkowe,  łagodzi oparzenia, goi blizny, rozjaśnia piegi i wyrównuje koloryt skóry (to zasługa dużej dawki witaminy C). Wyroby z dzikiej róży można przyjmować doustnie bądź nacierać nimi skórę (np. olejkiem różanym). Dobroczynny wpływ dzikiej róży na organizm nie jest zależny od sposobu podania. Roślina ta pomaga nie tylko skórze przesuszonej, ale też tej trądzikowej. Złuszcza i oczyszcza cerę problematyczną, pozostawiając ją odświeżoną i promienną.


Materiał powstał we współpracy z redaktorami bloga apteki Cefarm24.