Tu jesteś: Wygraj bitwę o zdrowie | Bitwaozdrowie.pl » Twoje zdrowie » Magnez - funkcje i sposoby zapobiegania niedoborom

Magnez - funkcje i sposoby zapobiegania niedoborom

Magnez - funkcje i sposoby zapobiegania niedoborom
+

Niedobór magnezu dotyka ogromnej części populacji w Polsce. Cierpią na nią najmłodsi i najstarsi. Magnez niestety jest nadal niedocenianym składnikiem, który wpływa korzystnie nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na psychikę i na wygląd.

Po co nam magnez?

Jest jednym z najbardziej pospolitych, a zarazem najcenniejszych pierwiastków. Występuje praktycznie we wszystkich komórkach organizmu ludzkiego. 

Magnez uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych i wspomaga funkcjonowanie tkanki nerwowej. Ma swój nieoceniony wpływ na równowagę psychosomatyczną. Zapobiega skurczom mięśni, poprawiając ich funkcjonowanie. Wspomaga układ odpornościowy i redukuje ryzyko zawału. Wspomaga produkcję insuliny i chroni przed odkładaniem się cholesterolu w naczyniach krwionośnych.


Przyczyny niedoboru magnezu

Zapotrzebowanie normalnego człowieka na magnez wynosi 300-400 mg na dobę. Biorąc pod uwagę, że znaczną ilość magnezu dostarczamy w pożywieniu, a coraz częściej możemy spotkać się z żywnością nawożoną i sztucznie modyfikowaną, magnezu w niej jest coraz mniej. 

Najczęstszymi przyczynami niedoboru magnezu jest nadużywanie alkoholu, picie kawy w nadmiernych ilościach, stosowanie środków antykoncepcyjnych, niedostateczne picie wody, stres, niewydolność nerek oraz nadmiar tłuszczów w diecie. 

Niedobór magnezu objawia się w postaci zwiększonej pobudliwości nerwowo-mięśniowej. Można zauważyć także m.in. tiki nerwowe, nieprawidłowości pracy serca, liczne skurcze, mrowienie w kończynach i ich drętwienie, wypadanie włosów, mdłości, biegunki i trudność w koncentracji. Niedobór magnezu może być także przyczyną depresji.
 

Jak walczyć z niedoborem magnezu?

Poza suplementacją jedynym odpowiednim rodzajem walki z niedoborem magnezu jest dieta i zmiana sposobu żywienia. Przed ustaleniem tego, co powinno się jeść, warto pamiętać o tym, że przyswajanie magnezu zależy od witaminy B6, która znajduje się m.in. w warzywach strączkowych, orzechach włoskich, soi, kaszy gryczanej, pestkach dyni, ciemnym pieczywie. 

Jednym z najlepszych składników diety bogatych w magnez jest chleb pełnoziarnisty. Do tego należy dodać do swojego jadłospisu pestki dyni i słonecznika, kiełki, migdały, łososia, halibuta, szpinak, ryż (szczególnie brązowy), fasolę, płatki owsiane, gorzką czekoladę i kakao. 

Przy stosowaniu diety na niedobór magnezu i braniu suplementacji warto pamiętać o tym, żeby starać się nie przedawkować magnezu. Objawami, że nasz organizm cierpi z powodu nadmiaru magnezu, są: osłabienie, zaburzenia oddychania, niedociśnienie czy arytmia serca.

 

Magdalena Korzeniewska